Festiwal Restaurant Week
Dobre restauracje są drogie i odległe. Przez to nie każdy może spróbować ich kuchni. Innym powodem, dla którego powstrzymujemy się od wejścia do drogiej restauracji jest to, że nie do końca wiemy, czego możemy się spodziewać na talerzu. Ideą, która próbuje rozwiązać ten problem jest Festiwal Restaurant Week, mający długą tradycję na świecie. To największe wydarzenie restauracyjne w Polsce, które odbywa się jednocześnie w 35 miastach, zlokalizowanych w 13 regionach Polski.
Idea Festiwalu
Misją Festiwalu jest wsparcie polskich restauracji poprzez zbliżenie restauracji do gości. W wyznaczonym miejscu równocześnie swoje dania serwuje wielu różnych restauratorów, a cena za trzydaniowe menu w każdej wynosi 49 zł. Dzięki temu, bez względu na to, jakie ceny widnieją w tradycyjnej karcie, w czasie Festiwalu cena jest gwarantowana.
Organizacja
Wszyscy goście dysponują określonym limitem czasowym – na konsumpcję przeznaczonych jest 90 minut. Po tym czasie miejsce zajmą kolejni goście. System ten umożliwia przyjęcie maksymalnej liczby osób. Spóźnialscy muszą liczyć się z anulowaniem ich rezerwacji, jeśli spóźnią się o więcej, niż 20 min. Równocześnie spóźnienie nie wydłuża czasu degustacji.
W trosce o środowisko
Filozofia towarzysząca Festiwalowi w trosce o środowisko opiera się o kuchnię zero waste i ekologiczną. Ten sposób na gotowanie i życie wspiera właśnie system rezerwacji, dzięki któremu wiadomo ilu gości będzie uczestniczyło w Festiwalu, o której godzinie i jakie dania będą im podane.
Festiwal Restaurant Week cieszy się coraz większą popularnością, przystępują do niego kolejne miasta i kolejni goście. Dotychczas z tej formy spędzania czasu i smakowania popisowych dań restauracyjnych skorzystało niemal 600 tysięcy osób. Każda restauracja może swoje dania serwować równocześnie w kilku miastach. Ma to o tyle znaczenie, że goście w plebiscycie wybierają najlepszą restaurację w Polsce. Wręczenie nagród odbywa się w trakcie uroczystej gali.