Restauracja w hotelu butikowym

Hotele butikowe cieszą się coraz większa popularnością. Cenią je przede wszystkim te osoby, które nie lubią tłoku a przy tym doceniają unikalny design, jaki zazwyczaj oferują swoim gościom hotele butikowe. W każdym hotelu tego typu znajduje się również restauracja. Swoim wystrojem najczęściej nawiązuje do klimatu obiektu. O tym, co cechuje restauracje w hotelu butikowym, przeczytacie w poniższym wpisie.

Meble

Meble restauracyjne to przede wszystkim stoły i krzesła. W hotelach butikowych w restauracjach, dodatkowo często spotkamy różnego rodzaju komody i kredensy, w których przechowuje się zastawę. Zabieg taki podyktowany jest w dużej mierze niewielką ilością miejsca. Meble wykonywane są na zamówienie, przy czym powinny nawiązywać do klimatu całego obiektu, ale nie dominować w przestrzeni. Centralne miejsce zawsze zajmują stoły, przy których podaje się posiłki.

Tekstylia

Bardzo ważną rolę w kreowaniu klimatu restauracji pełnią tekstylia. W niewielkich restauracjach często to właśnie one odpowiadają za wydzielenie określonych stref, a kluczową rolę odgrywają najczęściej dywany. O ile przy stołach spotkamy dywany płaskotkane lub wykładziny z krótkim włosiem, to przy strefie dedykowanej lunchom biznesowym, czy wieczornym spotkaniom na drinka, preferowane są bardziej wyszukane dekoracje podłogowe. Jedną z wykorzystywanych opcji są miękkie dywany shaggy dające wrażenie elegancji połączonej z luksusem. Ważną zaletą tych dywanów jest bardzo duży wybór gamy kolorystycznej, kształtów i rozmiarów. Zastosowanie w nich specjalne włókna są odporne na ścieranie, pleśń oraz wilgoć co sprawia, że są idealne nawet do restauracji. Dywany shaggy dzięki specjalnemu splotowi wydają się optycznie gęstsze, bardziej puszyste i świetnie podkreślają charakter wnętrza.

Mówiąc o tekstyliach warto również podkreślić znaczenie tapicerki krzeseł, sof czy puf. Także w tym przypadku stosowanie kilku różnych wzorów pomaga lepiej grupować grupować przestrzeń.

Menu

Oczywiście poza wystrojem restauracji liczy się menu. Powinno ono być na tyle oryginalne i pyszne, by restaurację odwiedzali nie tylko goście hotelowi, ale także osoby z zewnątrz. Z tego powodu ich właściciele inwestują w zatrudnienie najlepszych szefów kuchni, szczególnie tych ze znanym nazwiskiem. Restauracja traktowana jest jako część hotelu, jednak w ujęciu finansowym to osobny biznes, stąd konieczne jest odpowiednie inwestowanie w szeroko pojętą jakość.

Wizyta w restauracji zlokalizowanej w hotelu butikowym dostarcza wrażeń kulinarnych i estetycznych. Mimo, że w Polsce jest to wciąż swojego rodzaju nowość, zachęcamy do odwiedzenia tych obiektów, jeśli tylko nadarzy się okazja.