Najdroższe restauracje w Polsce

Gotowanie zyskało współcześnie niemal rangę sztuki. Dlatego za doskonałe dania podane w świetnej oprawie trzeba zapłacić bardzo dużo. Światowe ceny zdają się oscylować średnio w granicach 12 tysięcy za kolację. Jak jest w Polsce i które rodzime gastronomie są najdroższe? Sprawdzamy.

Atelier Amaro

To restauracja, której szefem kuchni i właścicielem jest kucharz znany z wielu programów telewizyjnych. W jego Atelier podaje się „momenty”, a zamiast nazwy dania w karcie widnieją jego trzy główne składniki. Tym samym wybierając, nie zawsze wiemy, co dokładnie będzie podane na talerzu. Cechą charakterystyczną restauracji jest przygotowywanie dań w oparciu o świeże, regionalne i czyste ekologicznie produkty. Menu degustacyjne kosztuje około 500 zł za osobę, a czas oczekiwania na wolny stolik wynosi około dwa tygodnie.

Belvedere

Restauracja zlokalizowana jest w sercu Łazienek Królewskich. W menu znajdują się przede wszystkim tradycyjne polskie dania, przygotowane z ekologicznych produktów, jednak podane w nowoczesnej odsłonie na przykład pieczony gołąb z racuchami. Ceny oscylują w granicach 300 złotych za obiad z deserem dla jednej osoby. Dania tej restauracji serwowane były między innymi podczas wizyty Baracka Obamy w Polsce.

Cechą wspólną obu tych restauracji jest wyróżnienie w przewodnikach Michelin i warszawska lokalizacja.