Restauracje dla tych, co nie jedzą
Coraz więcej osób w naszym społeczeństwie rezygnuje z określonych składników w swojej diecie. Jedni nie jedzą glutenu, inni mięsa, znajda się tacy, którzy nie spożywają żadnych produktów odzwierzęcych lub żywią się wyłącznie koktajlami. Na szczęście również te osoby mogą wybrać się do restauracji i znaleźć w karcie dań coś dla siebie.
Restauracje wegetariańskie
Dla tych, co nie jedzą mięsa, powstały restauracje wegetariańskie. W ich menu nie ma dań, do których przygotowania byłoby potrzebne mięso. Zupy również gotowane są wyłącznie na bulionach roślinnych.
Restauracje wegańskie
W tych lokalach żadne z dań nie zostało przyrządzone z produktów odzwierzęcych. Najbardziej restrykcyjne nie podają nawet ciast czy sosów z dodatkiem miodu. Wszystko dlatego, że część wegan uznaje go za produkt odzwierzęcy i eliminuje ze swojego jadłospisu.
Restauracje z bezglutenowym menu
Dieta bezglutenowa to jedna z trudniejszych i droższych do skomponowania diet. Dlatego na chwilę obecną nie funkcjonują na rynku restauracje serwujące wyłącznie dania bezglutenowe. Wiele z restauracji proponuje w swoich menu kilka dań niezawierających glutenu. Opatrzone są znakiem przekreślonego kłosa.
Eliminacja określonych składników z diety nie oznacza, że nie możemy wybrać się do restauracji. Część z nich specjalizuje się w określonej diecie, inne oferują zaledwie kilka dań dietetycznych. Jeśli stosujemy żywieniowe ograniczenia, należy najpierw sprawdzić czy w wybranej restauracji znajdziemy coś dla siebie.