Najdroższe restauracje świata
Za doskonałe jedzenie zamożni ludzie są w stanie zapłacić niemal każdą cenę. Jedzenie w najdroższych restauracjach świata to rozkosz nie tylko dla podniebienia, lecz również dla pozostałych zmysłów. Trzeba bowiem zaznaczyć, że płacąc rachunek płacimy nie tylko za samo jedzenie, ale również za doskonałą obsługę i często wrażenia towarzyszące oglądaniu wnętrz. Co i za ile oferują najdroższe restauracje na świecie? Sprawdźcie w tym wpisie.
Sublimotion
To najdroższa restauracja hiszpańska, zlokalizowana na Ibizie, jednej z najbardziej znanych turystycznych wysp Hiszpanii. W restauracji serwuje się kuchnię molekularną, w niezwykłej oprawie cyfrowych monitorów i spektaklu świateł. W trakcie pokazu kulinarnego, bo tak należałoby nazwać jedzenie w tym miejscu, goście jedzą 15 dań. Jednorazowo w pokazie uczestniczyć może tylko 12 osób, a pokazy odbywają się dwa razy dziennie. Każde danie podawane jest w otoczeniu innego wystroju, innego obrusa wyczarowanego dzięki multimedialnym rozwiązaniom, nowej zastawy. Uczestniczenie w tej kulinarnej podróży kosztuje ponad 3 tysiące euro. Restauracja posiada dwie gwiazdki Michelin.
Saison
Restauracyjne objawienie w San Francisco. Jedna z najdroższych restauracji w Ameryce. Podaje się tu jedzenie przygotowane ze składników występujących w regionalnych hodowlach i uprawach. Nie ma stałego menu, ponieważ jest ono ściśle związane z porami roku i dostępnością określonych składników. Potrawy przygotowywane są wyłącznie ze składników ekologicznych. Z tego powodu menu zmienia się nawet dwukrotnie w ciągu tygodnia. Cechą charakterystyczną tej restauracji jest używanie w kuchni otwartych pieców opalanych drewnem, co podkreśla i wydobywa smak poszczególnych składników dań. Rezerwacje na kolacje dla dwóch osób dokonywane są z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, a kolacja kosztuje tu około tysiąca dolarów. Restauracja oznaczona jest gwiazdkami Michelin.
Restaurant la Meurice Alain Ducasse
Francja to kraj słynący ze swoich kulinariów. W Paryżu mieści się jedna z najdroższych na świecie restauracji, a jej szefem jest znany w świecie gastronomii, i nie tylko, Alain Ducasse. Od samego wejścia gości uderza niesamowity przepych: kryształowe lustra i żyrandole, złocenia, freski na ścianach i sufitach, przepiękne meble, bogate dodatki, marmury, wysmakowane detale. Wnętrze restauracji urządzone jest w stylu Wersalu i rzeczywiście ten klimat oddaje. W restauracji podaje się wyłącznie dania kuchni francuskiej. Kolacja kosztuje tu około 1000 euro za osobę, za to terminy oczekiwania na rezerwację są wyjątkowo krótkie.
Ithaa Undersea
Ta restauracja jest niesamowita. Znajduje się na wyspie Rangali (Malediwy), a właściwie w oceanie. Jej wnętrze zostało częściowo zbudowane na dnie oceanu, a zamiast ścian otoczone jest szklaną kopułą. Dzięki temu posiłkom towarzyszą… płaszczki i ryby, które z zaciekawieniem przyglądają się gościom. To jedna z niewielu restauracji, w której jedzenie staje się absolutnie drugorzędne. Widok z perspektywy dna oceanu jest fantastyczny. W restauracji podaje się dania lokalne, których bazę często stanowią owoce morza i ryby. Co ważne, nie ma tłumów, ponieważ jednorazowo może pomieścić się tu tylko 14 gości. Wymagana jest rezerwacja, na szczęście terminy nie są zbyt odległe. Cena za tę przyjemność obcowania z oceanicznym życiem to około 4 tysiące euro.