Restauracyjne wyróżnienia w Polsce

Najbardziej pożądanym wyróżnieniem dla restauratorów i szefów kuchni na całym świecie jest gwiazdka Michelin. Przewodnik tej marki to jeden z najstarszych i najbardziej obiektywnych pism świata. W czerwonej książeczce Michelin wymieniane i oceniane są najlepsze restauracje. Kategorią jakościową jest gwiazdka, przyznawana w ilości od jednej do trzech. Wraz z gwiazdką wskazywane są trzy specjalności restauracji. Ocena atmosfery, obsługi i ceny opiera się o kategorię noży i widelców. W Polsce gwiazdkami dotychczas wyróżniono wyłącznie restauracje zlokalizowane w Warszawie lub Krakowie.

Nie wszyscy mają możliwość podróżowania daleko od swojego miejsca zamieszkania i ich odwiedzenia. Na pomoc tym, którzy preferują lokalne restauracje przychodzi polski przewodnik „Poland 100 Best Restaurants”. W przewodniku tym rokrocznie wskazywanych jest 100 najlepszych restauracji zlokalizowanych w całym kraju. Co ważne, każdy restaurator może zgłosić swój lokal i zawalczyć o znalezienie się wśród wyróżnionych restauracji. Jeśli poszukujecie dobrego jedzenia w pobliżu swojego miejsca zamieszkania, sprawdźcie koniecznie listę laureatów. Jest dostępna online.

Kolejny restauracyjny przewodnik po polskich restauracjach to Gault&Millau Polska, który przyznaje do czterech czapek dla najlepszej restauracji. Oceny w przewodniku koncentrują się wyłącznie na jakości serwowanego jedzenia. Ocena dotycząca atmosfery, obsługi oraz ceny podawana jest w osobnym komentarzu. Przewodnik ten zawiera w zależności od roku, ponad 500 restauracji. Należy zaznaczyć, że czapka od Gault&Millau jest prestiżowym wyróżnieniem, choć nie tak wyjątkowym jak gwiazdka Michelin. Tym niemniej restauracje w nim polecane warto odwiedzić szczególnie, że jest duża szansa, że znajdują się w pobliżu naszego miejsca zamieszkania.

Czy wybierając miejsce na zjedzenie posiłku warto kierować się przewodnikami i wyróżnieniami? Zdecydowanie tak. Oceny poszczególnych restauracji są dokonywane jak najbardziej obiektywnie. Inspektorzy są całkowicie anonimowi i nikt nie wie, kiedy akurat gości tajemniczego oceniającego. Co równie istotne, zostanie inspektorem kulinarnym nie jest proste, wymaga doświadczenia, wyostrzonych zmysłów, a w szczególności wysublimowanego smaku. Szkolenie inspektorskie jest długie i trudne. Wszystko po to, by ocena jak najlepiej odpowiadała rzeczywistości i stanowiła dla konsumentów rzetelną wskazówkę. Współcześnie niezależne przewodniki zdają się zyskiwać na wartości. Oceny dokonywane na portalach internetowych są w dużej mierze sprzeczne – jednym smakuje, innym wprost przeciwnie. Część użytkowników chwali obsługę, inni na nią narzekają opisując nieprzyjemne sytuacje. Trudno się połapać w tym gąszczu trudnych do pogodzenia głosów. Z tego powodu obiektywne przewodniki, oparte zawsze na tej samej skali oceniania wydają się być dobrą alternatywą dla internetowych opinii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *