Kuchnia włoska
Restauracje serwujące dania kuchni włoskiej są zawsze pełne gości. Ten typ kuchni cieszy się ogromną popularnością. Rozsławiona przez programy kulinarne i podróże rodaków przyjęła się również w polskich domach. Czego możemy oczekiwać w restauracji serwującej włoskie dania?
Kuchnia włoska
Jej postawę często stanowią makarony w ogromnym wyborze. Łączone są z sosami, lub w najprostszej postaci z oliwą, czosnkiem i parmezanem. Znane na całym świecie spaghetti pochodzi właśnie ze słonecznej Italii. Kuchnia włoska to z jednej strony bogactwo aromatycznych ziół, świeżych pomidorów, bakłażanów i pysznych serów, z drugiej strony prostota przygotowania.
Pizza
Włoska pizza zyskała międzynarodową sławę i poklask, dzięki wyjątkowości smaku i stosunkowo prostej recepturze. Ciasto w pizzach serwowanych we włoskich restauracjach jest bardzo cienkie i dosyć twarde. Trudno nie odnieść wrażenia, że każda nacja przygotowuje pizzę na swój sposób – Polacy na przykład preferują grubsze ciasta. Niemcy więcej mięsnych dodatków. Najważniejsze w pizzy jest to, że można ją przygotować z tego, co akurat jest pod ręką.
Na bazie włoskiej pizzy funkcjonują całe biznesy – pizzerie. Podaje się w nich pizzę na wiele sposobów, a klienci często mają możliwość samodzielnego skomponowania dodatków, które się na niej znajdą. Palce lizać.